Skip to main content

Middeleeuwse Scholendag

7 juni 2023

Van 4 tot en met 7 september organiseert Gebroeders van Lymborch junior in samenwerking met Museum de Bastei dit jaar voor de zesde keer een scholendag voor het primair onderwijs. In verband met het grote succes van de afgelopen 5 edities in Nijmegen zal de scholendag dit jaar uitgebreid worden met een extra scholendag in kasteel Doornenburg op 8 september zodat ook scholen in de oostelijke Betuwe kunnen deelnemen.

Over de scholendag

Wij willen leerlingen van nu vertellen over het rijke leven in middeleeuws Gelderland. Daarbij richten we ons op de tijd van Steden en Staten, de 14e-16e eeuw, de Gouden Eeuw van Gelre (nu Gelderland). Met de scholendag ligt het accent op kunst en ambacht en op het gebruik van duurzame ambachtelijke producten uit de natuur in de buurt. Daarbij laten we de leerlingen actief zèlf ontdekken en zèlf doen. Eigen creativiteit en dingen maken met de eigen handen speelt een centrale rol. En daarnaast doen we ook leuke en (ont)spannende dingen, zoals boogschieten, muziek en dans, monsters tekenen en modelschilderen en nog veel meer. De drie jonge gebroeders Van Lymborch vormen hierbij de inspiratie. We doen dit aan de hand van hun spannende levensverhaal, leefwereld, en ambachtsfamilie in hun geboortestad Nijmegen rond 1400. Het is het verhaal van drie broers die al op heel jonge leeftijd zijn begonnen en een bliksemcarrière maakten aan het Franse hof. Ze behoorden tot de grootste kunstenaars van hun tijd. Voor meer informatie over de gebroeders Van Lymborch: www.gebroedersvanlymborch.nl

Kasteel Doornenburg 

Kasteel Doornenburg is omgeven door een bijzonder groen achterland: de middeleeuwer was niet anders gewend! Zijn leefomgeving werd direct bepaald door de seizoenen en door wat het land in zijn directe omgeving hem kon leveren. Duurzaamheid en het gebruik van natuurproducten was in die tijd nog geen keuze, maar de realiteit van elke dag voor iedereen. Immers, de middeleeuwer wist wat in de natuur bruikbaar was. Hij gooide bijna niks weg en hergebruikte alles tot het echt helemaal op was. De middeleeuwse schilder paste in die traditie en maakte zijn eigen pigmenten uit planten en bloemen of het as uit de haard, maalde stenen en gebruikte eigeel als bindmiddel.

Van 4 tot en met 7 september organiseert Gebroeders van Lymborch junior in samenwerking met Museum de Bastei dit jaar voor de zesde keer een scholendag voor het primair onderwijs. In verband met het grote succes van de afgelopen 5 edities in Nijmegen zal de scholendag dit jaar uitgebreid worden met een extra scholendag in kasteel Doornenburg op 8 september zodat ook scholen in de oostelijke Betuwe kunnen deelnemen.

Voor wie is de scholendag?

De Middeleeuwse Scholendag is voor alle leerlingen uit groep 5 t/m 8 en vindt plaats op vrijdag 8 september van 9 tot 12 en van 12.30-15.30 uur. Op de ochtend of de middag krijgen de leerlingen drie afwisselende activiteiten aangeboden in opgesplitste groepen van max. 15. Deze activiteiten worden gegeven door enthousiaste en professionele gastdocenten. Deze scholendag is ontstaan uit de samenwerking van het Gebroeders van Lymborch Huis, de Bastei en kasteel Doornenburg. Zo combineren we middeleeuwse monumenten met ambacht en kunst!

Bij de aanmelding kun je aangeven of de ochtend of de middag je voorkeur hebben. We verdelen de groepen over de verschillende activiteiten, waarbij we ervoor zorgen dat iedere leerling een zo gevarieerd mogelijk programma beleeft en naar huis gaat met rijke ervaringen en vol verhalen.

De vorige scholendag was voor alle deelnemers een leerzame en leuke dag. De kinderen en docenten waren zeer enthousiast. De scholen gaven aan een volgende editie zeker terug te komen. Doe jij dit jaar ook mee?

Wat is er te doen?

Leerlingen kunnen helemaal terug naar de Middeleeuwen. De activiteiten vinden plaats in en rond kasteel Doornenburg. We organiseren ambachtelijke workshops geschoeid op een middeleeuwse leest met ervaren docenten. Samen met professionele ambachtslieden en kunstenaars organiseren we workshops tekenen, schilderen, en kalligraferen met tijdloze thema’s in een middeleeuws jasje.

Hoe kun je jullie school aanmelden?

Scholen kunnen zich voor 15 juli 2022 aanmelden door het aanmeldformulier in te vullen, dat vind je hier: aanmeldformulier

De kosten voor de scholendag bedragen € 125,- per klas (incl. btw). Dit valt niet onder het Erfgoedmenu, de kosten zijn voor rekening van de school.

Wanneer je nog vragen hebt, kun je contact opnemen met Peter van der Heijden, coördinator educatie Gebroeders van Lymborch Junior, peter@gebroedersvanlymborch.nl tel. 06 53 94 44 66

Het programma is afhankelijk van het aantal inschrijvende klassen. De organisatie deelt de groepen in over de activiteiten. Alle activiteiten zijn onder voorbehoud, de inhoud van het programma kan nog wijzigen. Ruim vooraf ontvangt de klas een lesbrief ter voorbereiding en het rooster voor de verschillende activiteiten.